Finncon 2009

Prologi

Osallistuin jälleen kerran Finncon-tapahtumaan, scifin, fantasian ja ties minkä harrastajien (tätä nykyä) vuosittaiseen kokoontumiseen, kuten olen tehnyt vuodesta 2001 asti joka vuosi, lukuunottamatta vuosia 2002 ja 2005, jolloin Finncon unohdettiin järjestää. Viime aikoina minulla on ollut paha tapa ilmoittautua vapaaehtoistyövoimaksi, joten tällä kertaa tehtäviini kuului Conzinen toimittaminen ja yleisenä nakkikoneena toimiminen (mikä käytännössä tarkoitti lähinnä roudaushommia ennen ja jälkeen – saleihin oli tuotu mm. tuhansia tuoleja ja kymmeniä pöytiä – ja hetken aikaa tapahtunutta oheistuotteiden myyntiä).

Samassa yhteydessä järjestettiin jälleen kerran (Suomen) Animecon (pöljä ja geneerinen nimi, vai mitä?). “Yhteydessä” tarkoittaa sitä, että mangustit muodostivat ainakin 2/3 kävijöistä ja olivat cosplay-pukuloistossaan hyvin näkyviä.

Ohessa reaaliaikaista kommentointiani tapahtuman ajalta:

Stardate 2009-07-09 2100

Urhea toimittajamme matkalla Finnconiin kauas pääkaupunkiin, tosin vielä tänään ei päästä kuin Toijalaan asti. Huomenna tarkoitus suorittaa rendez-vouz Vaskikirjojen kirjavankkurin kanssa. Laukussa vaatteita, Stephen Baxterin Space ja lainattu Thinkpad, X-sarjaa tietenkin, sulava ja elegantti vanhus. Nämä koneet tehtiin käyttöä varten.

Pitäisi olla 2000-luku! Langaton internet! Voiko todellakin olla, että Saunalahden mokkula ei toimi keskellä Tamperetta! Sinällään oli tosin hauska huomata, että mokkula sinällään toimi Ubuntussa vallan heittämällä. Muutamia kysymyksiä tosin ilmenee, kuten m iten kummassa usb-portista tököttävää laitetta oikein olisi tarkoitus käyttää, jottei se katkeaisi laukussa. Ei sitä aina viitsisi poiskaan repiä. Ensimmäisenä mieleen tulleena ratkaisuna olen laittanut siihen pienen jatkojohdon ja vetänyt itse modeemin jeesusteipillä koneen kanteen.

Coniin on tulossa suuri suosikkini Alastair Reynolds. Parasta yrittää välttää fanipoikamaista käytöstä! Onnistuin peräti lukemaan miehen kaikki suomennetut Ilmestysten Avaruus-romaanit, lukuunottamatta tätä juuri julkaistua novellikokoelmaa Prefekti. Ilkeämmät kielet voisivat sanoa, että tässä olisi Reynoldsia riittävästi pitemmäksikin aikaa. Myönnetään, kyseessä on kirjailija, jonka teokset eivät menetä käytännössä mitään suomennettaessa.

Huvitin itseäni huomattavasti havainnolla: hypersikojen täytyy tietysti näyttää jotakuinkin Wagnerilta!

2009-07-10  1100

Kirjavankkuri kiitää moottoritiellä lakisääteistä 120 tuntikilometrin nopeutta. On hieman ahdasta, mikä johtuu lähinnä siitä, että auto on täynnä kirjoja, joissa on Hitler kannessa (seassa saattaa olla muitakin, toim. huom.). Ostakaa nyt ihmeessä ne kotiinne, ettei Erkan tarvitse viedä niitä vielä takaisinkin!

Lueskelen vanhoja conzineja. Eiköhän tällä pohjalla saada jotain koherenttia aikaan.

1330

Olen saapunut paikalle, saanut vänkärilätkän ja hyvin hankkijahenkisen t-paidan. Olen löytänyt jopa conzinen toimituksen. On kova nälkä. Kollega paljastaa astuneensa Alastair Reynoldsin varpaille. Kirjaimellisesti.

1530

Olen tutustunut alueeseen ja joutunut fyysiseen työhön. Yleisö on valunut sisään ja conhyörinä alkanut. Yleisössä ei merkittäviä muutoksia viime vuoteen, animehahmoista tosin ei osaa pitää kirjaa. Useita jokereita, tietenkin, kuulemma kaksi rorschachia. Todella sotaa nähneen näköinen Perdido Street Station löytyi kirpparilta likimain ilmaiseksi.

1900

Päivittämisessä tuli tauko. Oli aivan oikeita kiireitä, Conzineen piti tehdä juttukin. Siinä ei sinällään mennyt kovasti aikaa, mutta sitä varten piti seurata kahtakin esitystä, joista sitten tein muistiinpanoja. Toisesta sain peräti aikaiseksi lyhyen tekstinpätkän, jonka sanomana olisi opettaa animeteineille, että eurosarjakuvassakin on tapahtunut hyvin hyvin outoja asioita.

Olettaen siis, että animeteinit lukevat conzinea.

Joka tapauksessa Sarjakuvan hullu vuosi 1974 oli varsin lupsakka tapioranta-ahomainen, osin myös vesasisättömäinen katsaus Bob Moranen ja Teräsnyrkin maailmaan. Jättiläisrapuja, hypnoottisia robottihyönteisiä, kaapuäijiä! Aivan hulluja tiedemiehiä ja suoseuden valtiaaksi pyrkiviä kuoleman sammakoita! Aikakoneena toimiva karuselli, aivopesukone (kolmen hengen perhemalli) ja räjähdysainetta sisältäviä tiiliskiviä ampuva tykki!

Minun pitää selvästi hankkia käsiini näitä teoksia. Teräsnyrkkikirjasten (samaa kokoa kuin King Kong) saatavuus on melko hyvä.

Spekulatiivinen seksuaalisuus oli aiheeltaan mielenkiintoinen paneeli, olihan osallistujina seksologi, transsukupuolinen henkilö ja Jenny Kangasvuo. Puhetta johtaneen Vesa Lehtisen artikulaatio tosin jätti toivomisen varaa ja useita kiusallisia tilanteita. Kiusallinen oli myös vähintäänkin henkiseltä iältään 15-vuotias nuorukainen, joka halusi kysyä kaikilta esiintyjiltä, ovatko nämä mahdollisesti biseksuaaleja ja pitävätkö he, jos heitä piiskataan.

Keskustelu käsitteli kyllä mielenkiintoisesti seksuaalisuutta, ehkei kuitenkaan tarpeeksi spekulatiiviseksi. Ehkäpä siksi, että keskustelijat muistelivat kovasti hieman vanhempaa scifikirjallisuutta (ja Star Trekiä), joiden visiot seksuaalisuuden kehityksestä ovat joko lievästi hömelöitä – tai sitten on haluttu kuvata nykyaikaista seksuaalisuutta jonkinlaisen allegorian kautta miettimättä mitä nurkan takana luultavasti lymyävä transhumanismi (kehityksenä, ei aatteena) saisi sille aikaan.

2300

Scifieläjät ovat yllättäen päätyneet baariin. Konekin on jäänyt Kaapelitehtaalle.

2009-07-10 1100

Nukuttu melkein riittävät yöunet. Majapaikkaan pääsemisessä ongelmia. Alkoholilla epäillään olevan vaikutusta asiaan. Isännällä lienee huono olo. Vänkärihuoneesta cola loppunut. Harkitsen kokeilevani kahvinjuontia.

1830

Saderintama on kuulemma kiertänyt conin. Loistavaa, joskin vähän vaarallista tällainen elämä. Mitä tehdään sinä vuonna kun oikeasti sataa? Animenuoriso pakkautuu sisään kuin norsulauma.

Cosplaykisan on ilmeisesti voittanut Yotsubasta tuttu pahvirobotti. Arvostan kun minäkin tunnen hahmon! Ilmeisesti myös sympaattinen esitys. Kuulemani tiedon mukaan myös Laura Vanamo on esiintynyt. Animejumputusta kuulee muutenkin niin paljon, että melkein voi kuvitella olevansa Assemblyillä.

Strike Witches-paneelin osanotto oli suurta, ainakin jonoista päätellen. Olisi hienoa, jos paikalle olisi raahattu Ilmari Juutilaisen lapsenlapsi kertomaan, mitä mieltä on vaarinsa uudesta inkarnaatiosta housuttomana animetyttösenä.

Kummisetä tuhosi jälleen turhia tuotteita hyväntekeväisyyshuutokaupassa. Melko korkeita huutoja, sekä esineitä omistaa että tuhota tahtovilta. VHS-kasetteja, huonoja kirjoja, kuvavinyylejä, lasiesineitä. Lava oli täynnä pirstaleita ja tuhovälineitä kirveestä poraan. Varsinainen hittituote oli tietysti kirjailija George R.R. Martinin lahjoittama hattu, juuri sama, jonka voi nähdä herran nettisivulla ja useiden kirjojen kansiliepeissä Martinin päässä. Kotsa vaihtoi omistajaa satasella, huomattava vetona tosin joku tarjosi 80€ sen pirstomisesta.

Hulluuspaneeli oli definitiinen, muttei tarpeeksi hullu.

2009-07-12 1305

Iltabileet olivat sopivasti samassa rakennuksessa. Näin runsaasti hauskoja ihmisiä, joista osaa en ole nähnyt pitkään aikaan. Olutta en juonut käytännössä lainkaan – olen köyhä ja tänäänkin olisi tarkoitus olla täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Baarissa oli mukavasti tilaa, kun myös scifilounge sen ulkopuolella oli anniskelualuetta. Varsin hyvät puitteet Kaapelitehtaalla kaikin puolin.

Robottitanssikilpailun näin. Se oli yleisilmeeltään rivo eikä robottimainen.

On aamu, turnauskestävyyttä koetellaan. Juon säännöllisesti kahvia. Conzinen kolmosnumero on tulossa ulos. Jotain ohjelmaa pitäisi ehkä katsastaa.

1630

En ole nähnyt lainkaan ohjelmaa tänään. En ole syönyt käytännössä mitään. Sen sijaan olen myynyt naisten alushousut. Miehelle.

Hyvä on, myin myös jonkunmoisen joukon t-paitoja, sekä miehille, että naisille.

1800

Con on ohi! Yleisö on ulkona! Nyt roudataan, sitten dead dog, sitten nukkumaan, sitten Tampereelle, sitten loppuanalyysi. Pasila vaikenee.

Epilogi

Nyt ollaan jo nukuttu yö ihan omassa sängyssäkin. On aika ihmetellä, mitä tuli koettua:

Animeihmiset eivät enää ole vastustamaton luonnonvoima, niin luulen. En ole ihan varma, mistä tämä tunne tulee (tai onko tää oikeasti se tunne), mutta tekijöitä on monia: Kaapelitehdas oli näin isolle populaatiolle toimiva paikka, mm. siksi, että siinä on runsaasti ovia, joista voi mennä ulos ja sisään kiertäen suunnattomat yleisömassat. Animepuolella nähtiin ilmeisesti täysjärkistä ohjelmaa ja niihin jopa jonottiin, siis paneeleihin, ei pelkästään cosplay-kilpailuun. Järjettömimmät pusupiirit, simuloidun raiskauksen ringit ja rape me -kyltit olivat vähentyneet.

Itsestäni en edes tiedä, osaanko enää lähteä tapahtumaan, jossa en saa minkäänlaista lätkää rintaani, joudun poistumaan kun paikat suljetaan enkä pääse edes takahuoneeseen. Sarjakuvafestivaaleillekin (ja jopa Ropeconiin) houkuttelivat työvoimaksi. Pelottavaa.

Koska Finnconia mahdotonta kuvailla, se on nähtävä, ohjaan teidän Mikko Lammin pieneen kuvagalleriaan, jonka läpikäymällä saa hyvän yleiskuvan tapahtuman eri puolista. Animeunionilta löytyy runsaasti kuvia lähinnä erilaisista cosplay-asuista ja foorumilla on kokonainen kävijöiden kuvamateriaalia. Vähän ikävästi amatöörit saivat kuvata lähinnä pihalla, jotteivät tuki kaikkia käytäviä. Edit: Relevanttia liikkuvaakin kuvaa.

Itse opin sen, että lyhyenkin (ja eritoten lyhyen) tekstin kirjoittamiseen menee turkasen paljon aikaa, jopa X-sarjan Thinkpad on liian suuri raahattavaksi mukana (se ei toimituksesta sitten liikkunutkaan) ja tästä merkinnästäkään ei tullut täysin koherenttia kokonaisuutta. Hauska koe silti. Mitähän hassua sitä Jyväskylässä tekisi?